Wino nasercowe z pietruszką
Św. Hildegarda, żyjąca w XI wieku, zasłynęła z niezwykłej zdolności do zgłębiania leczniczych tajemnic roślin.
Swoją wiedzę wykorzystywała, aby pomagać ludziom cierpiącym z powodu różnych dolegliwości, tych mniej i bardziej poważnych, tworząc receptury do przygotowania różnych wartościowych leków.
Dzisiaj mamy dla Ciebie przepis na winko nasercowe z pietruszką.
Składniki
- 7-8 łodyg pietruszki,
- 2 łyżki stołowe octu winnego,
- 50 g miodu pszczelego,
- 1 l wina.
Przygotowanie
Pietruszkę gotujemy w winie 5 minut, dodajemy ocet winny, miód pszczeli i jeszcze przez 10 minut gotujemy całość na słabym ogniu. Następnie całość przecedzamy przez gazę i wlewamy do uprzednio wyparzonej, szczelnej butelki. Pijemy 2-3 razy dziennie po 1 kieliszku, a w razie kłopotów z zasypianiem dawkę wina możemy zwiększyć do połowy filiżanki.