Właściwości octu jabłkowego
Ocet jabłkowy (nie mylić pod żadnym pozorem z octem winnym!) możemy sami przyrządzić w domu i cieszyć się z jego prozdrowotnych właściwości.
Jest on bowiem jednym z naturalnych domowych sposobów stosowanych w leczeniu różnych schorzeń. Przynosi ulgę przy zmianach reumatycznych, hamuje rozwój intekcji wirusowych czy bakteryjnych, wzmacnia odporność i odkwasza organizm, może też obniżyć poziom cholesterolu.
Co więcej, wspomaga dodatkowo odchudzanie, głównie dzięki usprawnieniu metabolizmu czy ograniczeniu wchłaniania węglowodanów.
W skład octu jabłkowego wchodzą takie substancje jak kwas mlekowy, cytrynowy i octowy, a także potas, wapń, magnez i fosfor, składniki niezwykle cenne dla zdrowia i zapewniające dobre samopoczucie i prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.
Octu jabłkowego powinny jednak unikać osoby, które borykają się z chorobą wrzodową. W ich przypadku może on bowiem nasilić wydzielanie soków żołądkowych, a przez to sprawić, że i same dolegliwości staną się bardziej uciążliwe.