Wyzwanie – zdrowa dieta

Zdrowa dieta okazuje się w dzisiejszych czasach nie lada wyzwaniem. Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy jak powinna ona wyglądać, a gdy w zdaniu słyszą tylko słowo dieta, przychodzi im na myśl katorga i nie jedzenie niczego. I tym sposobem, nasze codzienne odżywianie pozostawia tak naprawdę wiele do życzenia. Za dużo złych tłuszczów, pochodzących między innymi z czerwonego mięsa, utwardzanych tłuszczy.

Złe węglowodany

Kolejnym grzechem zbyt wielu jest nazbyt duże spożywanie węglowodanów. Często zdaje nam się, że jemy nawet dobrze, zdrowo. Nie zdajemy sobie jednak sprawy z tego, jak wiele błędów żywieniowych popełniamy. Ale powoli, aby jak najlepiej zrozumieć, co robimy źle. Przede wszystkim, wiele osób idąc na łatwiznę, czy twierdząc, że nie ma czasu na spokojne gotowanie posiłków nazbyt często wybiera żywność przetwarzaną.

Doskonałym przykładem tego będą gotowe sosy do potraw. Większość z nich jest w wykonaniu łatwa i szybka. Jednak wiele osób decyduje się mimo wszystko na zakup już gotowego, a zarazem znacznie mniej zdrowego. Sam sos to jeszcze nic, często wybieramy gotowe obiady, takie tylko do odgrzania, co jest niezdrowe. Nawet, jeśli wydaje nam się, z wszystkich możliwych opcji takiego dania wybieramy tą „zdrową”, tak po prostu nie jest. Zatem, jeśli nie mamy nazbyt dużo czasu na gotowania, wybierajmy proste dania, gotujmy na dwa dni, gdy mamy więcej czasu przygotujmy coś do zamrożenia, co potem szybko odgrzejemy. Ale róbmy to wszystko sami, z jak najmniej przetworzonej żywności. Wtedy będzie zdrowiej, a i na naszej wadze się to pozytywnie odbije.

Kolejna sprawa to węglowodany i tłuszcze. Wybierajmy tutaj te zdrowsze. Odpowiednim mięsem będzie drób, nie zapominajmy jednak, że wskazany jest bez skóry, doskonałe będą na pewno wszelakie ryby. Jeśli chodzi zaś o węglowodany, wybierajmy pełne ziarna, a nie mąki oczyszczone. Także, lepiej wybrać ciemne pieczywo, z zbożami, a nie jakże popularne, białe pieczywo. To samo z makaronem, ryżem. Im mniej przetwarzane, tym lepiej.

Zdrowe odżywianie

Pamiętajmy, że w prawidłowej diecie powinno być dużo warzyw, owoce. Tak naprawdę, zdrowe odżywianie polega na jedzeniu każdej żywności w odpowiednich ilościach. Pamiętajmy, że na początek warzywa, produkty zbożowe, nabiał, mięso. Nie zapominajmy, każdy składnik jest nam potrzebny, nawet tłuszcz, który wiele osób chętnie by wyeliminowało z diety, myśląc, że jest zły. Nawet on jest nam potrzebny, tylko zazwyczaj po prostu spożywamy zły i w za dużych ilościach.

Jeśli czasem pozwolimy sobie na coś bardziej kalorycznego, no i powiedzmy szczerze, mało zdrowego, jak na przykład słodkości, jak fast food, czy słone przekąski, nic złego się nie stanie. Jeśli spożywamy takie rzeczy raz na jakiś czas, nie przytyjemy, nie zaszkodzimy swojemu zdrowiu. Jeśli znajdziemy umiar, zrezygnujemy z kilku złych nawyków żywieniowych, jeśli częściej będziemy przygotowywać sami posiłki, zamiast kupować gotowe, na pewno pozytywnie wpłyniemy na nasze zdrowie, a dodatkowym jak dla wielu plusem, na pewno będzie utrata wagi, albo raczej powrót do prawidłowej.

Reply