Zgaga jako częsta dolegliwość w okresie ciąży
Oczekiwanie na narodziny dziecka są nie tylko momentem wyczekiwanym dla przyszłych rodziców. To także spory trening wytrzymałościowy dla organizmu kobiety, przed którym teraz wiele wyzwań. Mowa tu o częstych dolegliwościach ciążowych, które przybierają na sile w okresie letnim. Wyższa temperatura na dworze to także większe zmęczenie dla przyszłej mamy. Bóle krzyżowe, obrzęki nóg, bezsenność może dać się we znaki, a do tego zgaga – zmora wielu pań.
Zgaga
Refluks żołądkowo – przełykowy czyli krótkie i niewielkie zarzucanie treści żołądkowej do przełyku jest procesem normalnym po zjedzonym posiłku. W sytuacji, gdy dochodzi do powikłań, jak na przykład zapalenie przełyku, to wtedy dolegliwość jest bardzo źle odczuwalna przez ciężarną. Mówimy wtedy o chorobie refluksowej, której pierwszym, a jakże znaczącym objawem jest zgaga, czyli pieczenie w okolicy mostka. Dochodzi do niej najczęściej po przejedzeniu się lub spożyciu obfitego, pikantnego posiłku. Do innych, częstych przyczyn zgagi zalicza się tłuste potrawy, nieregularne posiłki i ostre przyprawy.
Zgaga w ciąży
Zgaga szczególnie upodobała sobie kobiety ciężarne. Czasami towarzyszy im nawet przez całe dziewięć miesięcy. W szczególności drugi oraz trzeci trymestr ciąży obfituje w tego rodzaju dolegliwości. Powiększający się brzuch oraz hormony ciążowe ułatwiają jej w tym działanie. Rozwijające się dziecko opiera się o ścianki żołądka oraz inne organy, głównie na mięsień przełyku, który ulega osłabieniu. Ponadto, sama dieta przyszłych mam ma wiele wspólnego ze zgagą. Często ciężarne spożywają potrawy lub produkty, które dodatkowo zakwaszają organizm lub po prostu nie mają ograniczeń w jedzeniu. Efekt? Zgaga. Organizm, któremu obce były tego rodzaju czynności nie potrafi sobie z tym poradzić. Duże ilości spożywanego jedzenie zostają wyrzucane do przełyku, dlatego dochodzi do choroby refluksowej.
Gdy boli i piecze
Kobiety ciężarne powinny przestrzegać diety. Unikanymi produktami przez przyszłe mamy powinny być w szczególności potrawy smażone, pikantne oraz wszelkie słodycze. W końcowej fazie ciąży żołądek ciężarnej zmniejsza swoją objętość, ponieważ płód intensywnie zwiększa swoją objętość. To dlatego przyszła mama powinna spożywać niewielkie ilości jedzenia, mając na uwadze, aby ten wieczorny był najmniejszy. Wówczas ściśnięty żołądek nie będzie miał problemów z trawieniem jedzenia, często zbyt dużej ilości, wtedy eliminuje się problem ze zgagą.
Jak przynieść sobie ulgę?
Sprawdzonym sposobem na zgagę jest picie ciepłego mleka albo zmiana diety. W skrajnych przypadkach, gdy zgaga wciąż daje się we znaki można pójść po pomoc do apteki. Na rynku znajduje się wiele preparatów bezpiecznych dla kobiet w ciąży. Warto wybrać te leki, które przynoszą błyskawiczną ulgę. Niewątpliwie przykładem takiego specyfiku jest lek Gaviscon, który już po trzech minutach po posiłku przynosi ukojenie. Zawarty składnik – alginian sodu – nie wpływa negatywnie na procesy trawienne, może być przyjmowany nawet kilka razy dziennie. Zarówno w ciąży, jak i w okresie karmienia. Można go kupić bez recepty. Ma formę tabletek oraz zawiesiny doustnej w butelce, w praktycznych saszetkach.
Gdyby zgaga nie ustąpiła pomimo przyjmowania lekarstw koniecznie należy skonsultować się z lekarzem, aby wybrać inny sposób leczenia. Może się zdarzyć, że nawracające objawy zgagi lub wystąpienie innych objawów będzie koniecznością do przeprowadzenia innych badań, między innymi gastroskopii.