Zielono nie tylko na dworze, ale i na talerzu – dieta zielona

Dlaczego posiłki w diecie mają być nudne? Czy zrzucanie zbędnych kilogramów zawsze musi kojarzyć nam się z monotonią? Tym bardziej, że nie od dziś wiadomo, że kolor warzyw i owoców ma istotny wpływ na nasze zdrowie, energię i lepsze samopoczucie.

Poza tym kolor świadczy o witaminach i właściwościach, jakie dany owoc posiada. A z czym kojarzy nam się zieleń? Zapewne wielu osobom od razu na myśl przychodzi wiosna za oknem, która budzi się do życia spod śnieżnej pokrywy…

Zieleń dla zdrowia i urody

Jeśli pragniesz mieć szczupłą talię, wąskie uda i zgrabną pupę – dieta zielona jest dla ciebie. Nie tylko poprawi twoją sylwetkę, ale także istotnie wpłynie na poprawę twojego samopoczucia i ogólny stan zdrowia.

Jak wynika z badań, zielona dieta bardzo korzystnie wpływa na układ trawienny organizmu. Umożliwia szybsze wydalanie z niego toksyn oraz szkodliwym produktów przemiany materii. Zieleń warzy i owoców to gwarancja odporniejszego organizmu oraz braku zaburzeń ciśnienia krwi. W zielonych produktach zawiera się bardzo wiele cennych składników, między innymi witaminy z grupy A,E, K, C i B oraz żelazo, kwas foliowy, wapń, beta karoten, magnez i fosfor. Kolorystyka warzyw i owoców to sygnał, co dany produkt może nam dostarczyć. Zawarte w nich barwniki roślinne o pochodzeniu naturalnym usprawniają proces transportowania tlenu do poszczególnych komórek. Jak wiadomo, tlen jest bardzo potrzebny do prawidłowego spalania tkanki tłuszczowej. To właśnie dzięki niemu udaje nam się schudnąć.

Od czego ta zieleń?

To chlorofil decyduje o tym, że w roślinach znajduje się kolor zielony. Wiele osób żartobliwie nazywa go słonecznym barwnikiem, a to dlatego, że zieleń absorbuje energię słoneczną. Stąd ta nazwa. Wielu specjalistów i naukowców wygłasza pogląd, że to właśnie kolor zielony ma bardzo pozytywny wpływ na krwinki czerwone, które tym samym decydują o odporności naszego organizmu. Tworzą barierę ochronną dla bakterii, drobnoustrojów, wirusów oraz wolnych rodników.

Przykładowy jadłospis w diecie zielonej

Dla osób, których zainteresowała powyższa kuracja, przedstawiam przykładowe menu.

  • Śniadanie: szklanka zielonej herbaty, ser ze szczypiorkiem, dwie sztuki kiwi
  • Obiad: zupa krem z brokułów, pierś z kurczaka podana z zieloną sałatą oraz szklanka zielonej herbaty
  • Kolacja: surówka ze świeżych, zielonych warzyw (ogórek, szczypiorek, kapusta, papryka zielona, koper) wraz z kromką ciemnego pieczywa

Komponowanie menu w diecie zielonej jest bardzo proste. Należy pamiętać, aby w każdym posiłku znalazło się choć jedno zielone warzywo lub owoc. Korzystnie wpływa wzbogacanie potraw natką pietruszki, koperkiem, szczypiorkiem, bazylią czy miętą. Wskazane są do picia zielone soki. Z pewnością zasmakuje ci sok z kiwi lub winogron. A zielone jabłuszko skonsumowane w ciągu dnia doskonale poradzi sobie z nagłym uczuciem głodu. To także świetna propozycja na przekąskę.

W diecie zielonej – podobnie, jak i w innych bardzo ważne jest spożywanie odpowiedniej ilości płynów. Zaleca się przyjmowanie około dwóch litrów. Może to być woda niegazowana, zielona herbata, soki, a także zupy, w których również zawarta jest woda i jak najbardziej może zostać doliczona do bilansu wodnego.

Reply