Pasty do kanapek – idealne na przekąski

Pasty do kanapek - idealne na przekąski

Pasty do kanapek – idealne na przekąski

Często miewamy dylemat, co zrobić na drugie śniadanie, podwieczorek czy kolację. Świetną alternatywą dla typowych kanapek z wędliną, serem i warzywem, które są już mocno oklepane, będą świeżo przygotowane przez nas pasty kanapkowe.

Dzisiaj mamy dla Ciebie kilka porad odnośnie do tego, jak i z czego je zrobić, aby stanowiły rozkosz dla podniebienia.

Z czego zrobić pasty kanapkowe?

Pasty do kanapek to prawdziwa rozkosz dla naszych kubków smakowych. Mogą być słodkie, słone, pikantne czy lekko kwaskowe – wedle gustów.

To bardzo tani sposób na wykorzystanie pozostałości po obiedzie czy innym posiłku, np. jeśli zostanie nam ryba czy tuńczyk z sałatki, w bardzo łatwy sposób możemy go wykorzystać. Tym samym nasz stół wzbogaci się o nowe i przede wszystkim smaczne kulinarne elementy.

Z czego robić pasty? Możliwości jest wiele, a te najczęściej popularne, to pasty jajeczne, rybne, serowe, z oliwek, a nawet coraz bardziej popularne owocowe. Oto kilka cennych rad i przepisów.

Przepisy na pasty kanapkowe

Pasta jajeczna

  • 4 jajka,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól, pieprz,
  • 3 łyżki majonezu,
  • łyżeczka masła.

Jajka ugotować na twardo, po wystygnięciu zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać pokrojony szczypiorek, sól, pieprz do smaku, a na końcu majonez z masełkiem. Wszystko razem dokładnie wymieszać  i gotowe.

Pasta z awokado

  • 1 awokado,
  • sok z połówki cytryny,
  • serek śmietankowy,
  • sól, pieprz,
  • czosnek granulowany.

W naczyniu zmiksować miąższ z awokado z serkiem, dodać wyciśnięty sok z cytryny, czosnek, doprawić do smaku.

Pasta ze szpinakiem

(należy do moich ulubionych)

  • 300 g szpinaku rozdrobnionego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki masła,
  • opakowanie sera feta lub innego dowolnego,
  • pieprz.

Szpinak razem z masłem i czosnkiem przysmażamy/gotujemy do miękkości, doprawiamy do smaku wedle uznania, po ostygnięciu dodajemy ser i pieprz, miksujemy na jednolitą masę.

Pasty do kanapek - idealne na przekąski

Możliwości jest bardzo dużo, a składniki możemy dowolnie mieszać. Ponadto należy pamiętać, że pasty są bardzo wartościowym elementem kanapek, poza walorami smakowymi zawierają wiele minerałów i witamin  np.: kwasy omega3 z ryb, żelazo czy witaminę B.

Co ciekawe, tak przygotowanymi mieszankami możemy również nadziewać knedle z ciasta ziemniaczanego, faszerować makaron, paszteciki bądź naleśniki.

Do dzieła kucharze i kucharki.