Produkty spalające tłuszcz

spalacze tłuszczu

Produkty spalające tłuszcz

Jeśli masz problem z nadwagą, to zajrzyj do lodówki… Z pewnością znajdziesz w niej sprzymierzeńców w walce z nadmiernymi kilogramami.

 

jogurtJogurt

Spożywanie produktów mlecznych może wspomagać zachowanie odpowiedniej wagi ciała, a także pomagać w odchudzaniu. Znajdujący się w jogurtach wapń nie tylko korzystnie wpływa na zęby oraz kości, ale też aktywuje różne enzymy, między innymi lipazę, która odpowiada za rozkład tłuszczów. Jogurty zazwyczaj mają mało kalorii, przede wszystkim jogurty naturalne. Są bogate w wartościowe białka, które pomagają wzmocnić mięśnie. Dzięki temu można szybciej schudnąć, bo im więcej masy mięśniowej, tym łatwiej jest spalać tłuszcz. W nabiale można znaleźć też sprzężony kwas linolowy, który również wspomaga budowę mięśni, a równocześnie mocno spala tłuszcz. Fermentowane produkty mleczne są często wzbogacone w dobre bakterie, usprawniające pracę jelit.

Rada: Spożywaj jogurty, które mają małą zawartość tłuszczu i są pozbawione cukry, najlepsze będą jogurty naturalne. Każdego dnia zjedz chociaż 1 mały kubek jogurtu. W ten sposób dostarczysz organizmowi potrzebną energię i wzbogacisz dietę w wapń oraz białko.

grejpfrutGrejpfrut

Jeżeli stosujesz kurację odchudzającą jedz przynajmniej pół grejpfruta każdego dnia. Owoc ten pomaga schudnąć i pozbyć się niebezpiecznych toksyn z organizmu. Naryngina to związek, który znajduje się w owocach grejpfruta, ma lekkie działanie przeczyszczające i pozwala usuwać toksyny z organizmu. Grejpfrut ma w sobie duże ilości błonnika, który pochłania wodę, a następnie pęcznieje w żołądku, dzięki czemu daje uczucie sytości.

Rada: Jedz na śniadanie pół grejpfruta, a przez cały dzień zapewnisz sobie jego korzystne działanie. Jeśli nie lubisz gorzkiego smaku tego owocu, możesz kupić w aptece krople z wyciągiem z grejpfruta.

chilliPapryczka chilli

Papryczka chilli jest bardzo ostra i raczej nie może być składnikiem podstawowym w daniu, ale dobrze jest dodawać ją do różnych potraw, gdyż zmniejsza ilość tłuszczu we krwi. Znajdująca się w papryczkach chilli kapsaicyna zmniejsza poziom związków tłuszczowych we krwi, co obniża ryzyko pojawienia się ciężkich chorób układu krwionośnego, a równocześnie wspomaga kurację odchudzającą. Kapsaicyna ma też łagodne działanie stymulujące, przez co poprawia humor i pozwala wytrwać na diecie.

Rada: Chilli jest jedną z najostrzejszych przypraw na świecie, dlatego dawkuj ją rozsądnie. Już jej szczypta wystarczy, aby poprawić smak dania i pobudzić procesy trawienne.

czerwona herbataCzerwona herbata

Czerwona herbata może być przygotowana z kilku gatunków liści, ale najbardziej wartościowa jest odmiana Pu-Erh. Zwiększa produkcję soków trawiennych i wspomaga pracę układu pokarmowego. Czerwona herbata zawiera cenne alkaloidy, flawonoidy, garbniki, niszczące wolne rodniki. Związki zawarte w niej pobudzają też przemianę materii i wzmacniają spalanie tłuszczów.

Rada: Pij czerwoną herbatę po posiłku. Nie dodawaj cukru, gdyż są to dodatkowe kalorie.

Łosoś

Pomimo tego, że łosoś jest tłustą rybą, obniża poziom cholesterolu oraz wspomaga pracę serca. Ma łosośteż ważne dla odchudzania związki. Łosoś jest bogactwem kwasów omega-3, hamujących produkcję enzymów, które są odpowiedzialne za gromadzenie się tłuszczu. Z kolei znajdujący się w niej jod mają dobry wpływ na przemianę materii.

Rada: Jedz ryby trzy razy w tygodniu. Łososia możesz przygotować na różne sposoby, np. ugotować na parze, usmażyć czy przyrządzić z niego tatar. Nie zapominaj, że pomimo swoich korzyści łosoś ma sporo kalorii, dlatego postaw na małe porcje.