Przepisy na flaczki

flaczki

Przepisy na flaczki

 

Flaczki to danie, za którym wiele osób nie przepada głównie ze względu na niezbyt miłe skojarzenia, jest jednak daniem, do którego warto się przekonać. Jest sycące, aromatyczne, idealnie pasuje na chłodnie, zimowe-jesienne dni, ale i wczesną wiosną znajdzie się niejeden jego amator.

Dlatego dzisiaj mamy dla was kilka ciekawych przepisów na flaczki – na pewno wybierzecie wśród nich coś, co was zainteresuje. Zapraszamy do lektury!

Flaczki po polsku

Potrzebne będą:

  • 1 kg flaków wołowych,
  • 50 dag wołowiny z kością,
  • włoszczyzna,
  • cebula,
  • po 3-4 ziarenka angielskiego ziela i pieprzu,
  • goździk,
  • po łyżeczce majeranku,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka mąki,
  • listek laurowy,
  • ostrej mielonej papryki i startej gałki muszkatołowej,
  • sól

Przygotowanie

Czyścimy i myjemy flaki, następnie zalewamy je wrzątkiem i gotujemy 5-10 minut. Po tym osączamy je z wody na sitku, zalewamy wrzątkiem w rondelku, solimy i gotujemy przez około 2 godziny do miękkości. Następnie studzimy je i kroimy w paski. Z mięsa, włoszczyzny, cebuli oraz korzeni przygotowujemy rosół i przecedzamy go. Jarzyny oraz chude mięso z rosołu kroimy w paski i razem z flakami dodajemy do rosołu, gotujemy, zagęszczamy białą zasmażką z masła i mąki, doprawiamy papryką, gałką i majerankiem – i gotowe. Dobrze smakują z pulpetami z wątróbki, a także ze startym żółtym serem.

Flaczki po liońsku

Potrzebne będą:

  • 1 kg ugotowanych flaków,
  • ćwierć szklanki oleju,
  • 2 duże cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • pieprz,
  • sól

Przygotowanie

Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć do rondla. Do pozostałego na patelni oleju dodać masło, pokrojone w paseczki flaki, usmażoną cebulę; doprawić solą, pieprzem i smażyć 15-20 minut, często mieszając. Skropić sokiem z cytryny, posypać natką i wyłożyć na rozgrzany półmisek.

Flaczki po nicejsku

Potrzebne będą:

  • 1 kg flaków,
  • 15 dag chudego wędzonego boczku,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka mąki,
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • cebula,
  • 2 goździki,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • listek laurowy,
  • łyżeczka tymianku,
  • kieliszek koniaku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • pieprz,
  • sól

Przygotowanie

Umyte flaki włożyć do rondla, zalać wrzątkiem i gotować. Po 20 min odce-dzić, ułożyć w rondlu, zalać zimną wodą, dodać cebulę z wciśniętymi w nią goździkami, czosnek, listek laurowy, tymianek i gotować około 2 godz. Miękkie flaki wyjąć z wywaru, ostudzić, pokroić w cienkie paseczki. Drobno pokrojony boczek zrumienić w rondlu, dodać masło, chwilę smażyć mieszając, po czym wsypać mąkę, zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją białym winem, dodać koncentrat pomidorowy i chwilę gotować na małym ogniu. Gdy sos zgęstnieje, włożyć flaki i dusić 20-30 minut. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką.

Flaczki po portugalsku

Potrzebne będą:

  • 1 kg ugotowanych flaków,
  • 20 dag surowego tłustego boczku,
  • 20 kiełbasy serdelowej,
  • 2 kurze udka,
  • 80 dag białej fasoli,
  • po trzy: cebule, marchewki i strąki czerwonej papryki,
  • łyżka przecieru pomidorowego,
  • pół szklanki białego wytrawnego wina,
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • łyżka tymianku,
  • pieprz,
  • sól

Przygotowanie

Umytą fasolę namoczyć na noc w przegotowanej wodzie, po czym ugotować. Półplasterki cebuli zeszklić na oleju, dodać pokrojony w paseczki boczek, mięso z kurczaka i, mieszając, chwilę smażyć na dość silnym ogniu. Potem włożyć plasterki marchewki i paseczki papryki, wlać dwie szklanki wywaru z gotowanych flaków lub bulionu, gotować na niewielkim ogniu około godziny. Następnie dołożyć pokrojone w paseczki flaki, odcedzoną fasolę, przecier pomidorowy, kiełbasy, tymianek, pieprz, sól, mieszać. Gotować na niezbyt dużym ogniu 30-40 minut. Pod koniec wlać wino.

Flaczki w sosie beszamelowym

Potrzebne będą:

  • 1 kg flaków,
  • 2 cebule,
  • goździk,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • pęczek natki pietruszki,
  • listek laurowy, sól, pieprz.
  • Sos: 2 łyżki masła, łyżka mąki, pół litra słodkiej śmietanki, szklanka wywaru z flaków, łyżka soku z cytryny, ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej, pieprz, sól; 3-4 łyżki startego żółtego sera

Przygotowanie

Dokładnie umyte flaki zalać zimną wodą, zostawić na godzinę, osaczyć, włożyć do rondla, zalać wrzątkiem, gotować 20 min, odcedzić, ponownie włożyć do rondla i zalać wrzątkiem, dodać jarzyny, korzenie i sól, gotować około 2 godz. Gdy flaki będą miękkie, wyjąć je i pokroić w paseczki. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić rosołem i, stale mieszając, aż sos zgęstnieje, doprawić solą, pieprzem, gałką, sokiem z cytryny, wlać śmietankę, włożyć flaki, dokładnie wymieszać, dusić około 20 min, po czym posypać żółtym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec (około 10 min).

Flaczki w sosie pikantnym

Potrzebne będą:

Flaki przygotowuje się tak jak w poprzednim przepisie.

  • 2 szklanki wywaru z flaków,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka mąki,
  • 2-3 małe cebulki (szalotki),
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1-2 pomidory,
  • pół szklanki białego wytrawnego wina,
  • sok i skórka otarta z cytryny,
  • 3-4 korniszony,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • pół łyżeczki mielonego estragonu,
  • szczypta cukru,
  • pieprz,
  • sól

Przygotowanie

Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym rosołem, dodać przecier pomidorowy i ćwiartki obranych ze skórki pomidorów, gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Do małego rondelka włożyć drobno pokrojoną cebulkę, dodać estragon, pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz wino i gotować chwilę pod przykryciem, po czym odkryć i gotować, aż 1/3 płynu odparuje. Wówczas połączyć z sosem pomidorowym, przetrzeć wszystko przez sitko, włożyć drobno posiekane korniszony, łyżkę masła, flaki pokrojone w paseczki i natkę. Dokładnie wymieszać, gotować na małym ogniu około 15 min. Podawać bardzo gorące.

Flaczki po algiersku

Potrzebne będą:

  • 1 kg ugotowanych flaków,
  • 5 strąków papryki,
  • 10-12 ząbków czosnku,
  • pół szklanki oliwy,
  • 2 cebule,
  • łyżeczka kminku,
  • sól

Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki, dodać pociętą w paski paprykę, kminek, czosnek roztarty z solą, wymieszać i dusić około 10 min pod przykryciem. Następnie dodać pokrojone w paseczki flaki oraz dwie szklanki wywaru z flaków i gotować na małym ogniu około 30 min. Podawać bardzo gorące.