Tiramisu – deser na każdą okazję

Tiramisu - pyszny deser na każdą okazję

Tiramisu – pyszny deser na każdą okazję

Tiramisu przywędrowało do nas z Włoch. Jest to niezwykle proste w przygotowaniu ciasto, które przygotować można w ciągu niecałej godziny. O wiele trudniejsze od przygotowania wydaje się nam oczekiwanie na nie po wielu godzinach spędzonych w lodówce.

Wielu smakoszy bowiem nie wytrzymuje zbyt długiego okresu chłodzenia deseru. Deser po wielu godzinach spędzonych w lodówce smakuje jednak najlepiej.

Przepis na tiramisu

Aby przygotować tiramisu, potrzebne nam będą:

  • 2 paczki biszkoptów (mogą być to biszkopty o okrągłym kształcie lub bardziej podłużne, nie ma to większego znaczenia)
  • kawa (powinna być zalana wrzątkiem, dosyć intensywna, słodzimy ją w zależności od tego, jaką kawę lubimy)
  • średnia miseczka z gorzkim kakao
  • miseczka cukru
  • 6 jajek (najlepiej obdzielić je na 2 miseczki, w jednej przechować białka, a w drugiej żółtka)
  • ½ kg sera mascarpone

Sposób przygotowania:

Najpierw bierzemy 6 żółtek i dodajemy do nich 100 g cukru. Trzeba to teraz wszystko wymieszać i rozbijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Powstaje krem o jasnym, żółtym odcieniu. Trzeba pamiętać o tym, aby jajka przeznaczone na deser tiramisu były jak najświeższe, ponieważ to ciasto nie będzie pieczone i nie jest przygotowane do przebywania w wysokiej temperaturze. Nadaje się jedynie do schłodzenia w lodówce. Kolejno dodajemy do kremu z żółtek ser mascarpone – stopniowo, po jednej łyżce, miksując przy tym na gładką masę. Ubijanie mikserem jest najwygodniejsze. 6 białek ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Piana z białek doda naszemu kremowi puszystości. Mieszamy ją naturalnie z wcześniej przygotowanym kremem.

Na ciasto tiramisu proponujemy wybrać szklane i głębokie naczynie. Jest do tego rodzaju deserów najpraktyczniejsze. Deser tworzymy stopniowo. Każdy biszkopt moczymy w kawie przed wyłożeniem w naczyniu. Jeśli deseru nie będą jeść dzieci – można dodać do kawy kilka kropel likieru lub jakiegoś innego alkoholu. Włosi najczęściej stosują likier, który nazywa się Marsala.

Na pierwszą warstwę biszkoptów zamoczonych uprzednio w kawie wykładamy pierwszą część kremu. Krem trzeba przykryć gorzkim kakao. Najlepiej rozsypywać je na warstwę kremu za pomocą sitka. Następnie nakładamy druga warstwę biszkoptów zamoczonych w kawie i ponownie krem z cienką warstwą przyprószonego kakao.

W sumie zazwyczaj przygotowuje się 3 warstwy składników. Wszystko zależy od głębokości naczynia i naszego apetytu. Deser tiramisu tuż po przygotowaniu musi być przechowywany w lodówce przynajmniej przez 2 godziny. Po upływie 2 godzin może być już podany na stół dla gości. Doskonale smakuje przy popołudniowej kawie lub lemoniadzie owocowej.

Wersja tiramisu przez nas przedstawiona jest wersją klasyczną. Bardziej rozbudowane formy deseru smakują wybornie także z owocami różnego typu. Mogą być to owoce leśne lub cytrusowe. W sezonie letnim polecamy dodawać do deseru świeże jeżyny, maliny czy borówki. Jest to niezwykle smaczne połączenie. Tiramisu poleca się wszystkim osobom cierpiącym na niedobór białka. Ser mascarpone jest jego bogatym nośnikiem. Tiramisu smakuje o każdej porze roku. Dla nas jest to deser najbardziej idealny na lato. Dobrze schłodzony- z powodzeniem może zastąpić lody.

2 komentarze

  1. Klaudia
  2. Szatan