Dieta metodą podzielonego talerza
Dieta ta jest idealna dla wszystkich tych, którzy nie lubią, nie chcą albo po prostu nie mają czasu na obliczanie bilansu energetycznego każdego przygotowywanego posiłku. Jej skuteczność została zbadana podczas wielu testów przeprowadzanych na osobach z nadwagą, które skutecznie się jej pozbyły, przy czym u większości z nich nadprogramowe kilogramy nie powróciły. Jest bardzo prosta w zastosowaniu i nikomu nie powinna sprawić żadnych problemów czy nasunąć wątpliwości.
Zasady diety
Główne założenie polega na tym, żeby przygotować sobie talerz o średnicy 25 cm i zawsze, nakładając na niego porcje jedzenia, robić to na 4 oddzielnych kupkach, dzieląc w ten sposób naczynie na 4 ćwiartki. Dwie spośród nich muszą zajmować warzywa, widać więc, że warzyw ma być w diecie najwięcej. Trzecią ćwiartkę mogą stanowić na przykład pokarmy proteinowe, czyli jaja, ryby, mięso, zaś czwartą – kukurydza, ziemniaki albo pieczywo (jasne). Skomponowane w ten sposób posiłki są nie tylko urozmaicone, ale także bogate w błonnik, która to substancja jest bardzo ważna w przypadku diet odchudzających.
Co więcej, można nadal jeść to samo, co do tej pory, tylko zawsze trzeba pamiętać, ze warzyw ma być najwięcej i porcje są nieco zmniejszone, bo ograniczone objętościowo. Zaleca się spożywanie 5 posiłków dziennie, co uniemożliwia odczuwanie głodu, ponadto po diecie tej raczej nie zdarza się efekt jojo. W dodatku podkreśla się znaczenie tego typu diety dla zdrowia każdego człowieka, ponieważ nie można na niej przesadzić z produktami bogatymi w cholesterol, więc można ustrzec się przed wieloma groźnymi chorobami.
Teraz trochę o tym, co powinno się znaleźć w składzie każdego posiłku.
Talerz śniadaniowy powinien zawierać warzywa lub owoce, które będą zajmować jego połowę, a ponadto produkty z pełnego ziarna, na przykład pieczywo czy płatki zbożowe, produkty białkowe – mleko, jogurt czy ser oraz jaja.
Talerz obiadowy również musi zawierać połowę warzyw, a ponadto można zjeść na przykład mięso z ryżem czy rybę z ziemniakami.
Talerz kolacyjny oprócz warzyw powinien zawierać pieczywo (najlepiej ciemne), wędlinę, rybę czy owoce.
Widać więc, że posiłki mogą być bardzo urozmaicone, właściwie dowolne, a jeśli nie wystarczą, by nasycić głód, można nałożyć sobie dodatkową porcję samych warzyw. W dodatku dieta przewiduje jeszcze 2 posiłki – drugie śniadanie i podwieczorek, które również powinny składać się jedynie z warzyw i owoców.