Kawa – esencja smaku

kawa

Kawa – esencja smaku

 

Zazwyczaj nasz dzień ma następujący początek – filiżanka dobrej kawy do śniadania, następna około południa dla pobudzenia i lepszej koncentracji, potem popołudniowa… i tak cały dzień. Jednak czy kawa jest zdrowa, czy nie?

Postaram się rozwiać wszelakie wątpliwości w dzisiejszym artykule. Zapraszam!

Kawa na zdrowie

Od jakiegoś czasu kawa stała na straconej pozycji. Mówi się, że wypłukuje magnez z organizmu, odwadnia, uzależnia, powoduje problemy z sercem i nadciśnieniem. Badania wykazały jednak, że umiarkowane picie kawy – około 4 filiżanek dziennie o odpowiednich porach, nie dość że nie ma negatywnego wpływu na nasze zdrowie, to jeszcze przynosi wiele dobrego.

Nie każdy wie, że w jednym maleńkim ziarenku kryje się wielka moc dobroczynnych składników. Kofeina, której kawa zawiera dużo, wpływa na stan pobudzenia organizmu, lepszą koncentrację, poprawę samopoczucia i obniża napięcie mięśni. Wszyscy miłośnicy tego naparu rozpoczynają dzień od filiżanki kawy, wieczorem należy jej raczej unikać, ponieważ możemy mieć problem z zasypianiem. Choć i tu istnieją wyjątki, ponieważ każdy reaguje inaczej na kofeinę. Jedni bez problemu zasną, inni nie zmrużą oka.

Co ważne, badacze udowodnili, że już sam zapach kawy pozwala zwalczyć uczucie senności i znużenia. Okazało się, że w ziarnach zawarte są setki substancji zapachowych, a ich zróżnicowanie  i niepowtarzalność do tej pory pozostają tajemnicą.

Dodatki kawowe – mleko, cukier, syropy – to ostatnio dość popularne „wypełniacze” kawy, które znacznie osłabiają jej achromatyczność i działanie i powodują, że zdrowy napar staje się kaloryczny i ciężkostrawny.

„Mała czarna” jest więc najzdrowsza i najbardziej dietetyczna. Zawiera w sobie kilkadziesiąt substancji o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym, które stanowią barierę ochronną przed miażdżycą, starzeniem i nowotworami. Nie każdy wie, że kawa zawiera również moc witamin i minerałów, jest bogata w wapń, potas, magnez i fosfor, które wpływają na układ nerwowy, zdrowe kości i zęby i przemianę materii.

Tajemnica niezwykłego smaku

Na smak kawy wpływa wiele czynników, m.in. proces produkcji oraz sposób jej przechowywania i przyrządzania. Każde opakowanie po otworzeniu należy szczelnie zamknąć lub jego zawartość przesypać do zamykanej puszki, w przeciwnym razie dopływ powietrza sprawia, że produkt szybko wietrzeje i chłonie zapachy z zewnątrz. Naczynie, w którym zaparzamy kawę, po każdym użyciu należy umyć płynem, ponieważ sama woda nie wystarczy, gdyż zawarte w kawie olejki osiadają na ściankach i z czasem jełczeją.

kawaKażdy z miłośników kawy lubi inny smak czy aromat. Jedni wolą ją w wersji na słodko, inni na gorzko. Naszym życiem ciągle rządzą przyzwyczajenia, a te dotyczą również sposobu parzenia kawy i jej rodzaju. Aby znaleźć nowy smak i przełamać rutynę, należy szukać własnego aromatu, wypróbować wiele gatunków kaw i wiele sposobów jej przygotowania. Tylko w ten sposób wzbogacimy nasze codzienne, smakowe doznania i przekonamy się, jaki rodzaj kawy jest dla nas najlepszy pod każdym względem.

Czarne złoto

Ten niezwykły towar przynosi co roku ogromne miliardowe zyski. Rocznie ludzie na świecie wypijają około czterystu miliardów filiżanek kawy. W Europie największymi smakoszami są Skandynawowie, na drugim miejscu Szwajcarzy, Norwegowie i Duńczycy.

Reply