Dieta bezglutenowa – jak karmić dziecko chore na celiakię?

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa

Niestety ni wszystkie dzieci w równym stopniu dobrze tolerują gluten, czyli inaczej mówiąc białko roślinne, które występuje w ziarnach pszenicy i jej odmianach, np. w życie czy jęczmieniu.

Czasami mamy do czynienia ze zwykłą alergią, która wykazuje skłonność od ustępowania po kilku latach. A niestety niekiedy może to być celiakia – choroba trzewna, w której organizm źle reaguje na gluten. Bez względu na wszystko trzeba dbać o to, aby dziecko właściwie się odżywiało.

W diecie bezglutenowej powinno stosować się zasadę pięciu U. Profesora Bergera, która mówi o tym, aby posiłki były urozmaicone, umiarkowane, a więc stałym kontrolom powinna podlegać masa ciała dziecka, uregulowana, czyli posiłki powinny być spożywane mniej więcej o tej samej godzinie.

Ponadto unika się soli, cukru i tłuszczu oraz dba o to, aby dziecko uprawiało sport, bo każda jedna aktywność fizyczna wspomaga pracę jelit.

Codzienna dieta dziecka chorego na celiakię powinna uwzględniać orzechy, ziarna, kasze, niełuskany ryż, soję, pestki słonecznika, sezam, warzywa i owoce.

Zasady diety bezglutenowej

Każda dieta ma swoje zasady. Podobnie jest w przypadku diety bezglutenowej.

Dziecko należy chronić przed glutenem, dlatego rodzice powinni wyrobić w sobie nawyk czytania etykiet. Producenci produktów mają obowiązek wymieniania wszystkich składników, w tym także glutenu w składzie na opakowaniu. Jeśli czasami nadal miewasz wątpliwości, sięgaj po produkty z przekreślonym kłosem albo te jasno opisane jako bezglutenowe.

glutenProdukty specjalnego przeznaczenia są do kupienia ze zdrową żywnością, a nawet w tych ogólno dostępnych supermarketach.

Rodzic dziecka chorego na celiakię powinien znać produkty dozwolone, jak i zakazane.

Dieta bezglutenowa pozwala na spożywanie mięsa, ryb, owoców, warzyw, jajek, mleka, tłuszczy, orzechów, kaszy, a także tych gotowych, w których nie ma gluteny, czyli galaretek, nabiału czy budyni.

Zabronione są produkty zawierające pszenicę, żyto, jęczmień, owies, pszenżyto i orkisz, jak również wszelkie wyroby z ich dodatkiem: chleby, bułki, wyroby cukiernicze, płatki glutenowe, kasze, kawa zbożowa, kakao owsiane, niskogatunkowe kiełbasy, pasztetowa, parówki, panierowane półprodukty, kaszanka, mielonki, pasztety, zupy i sosy instant, musztardy i majonezy, wyroby garmażeryjne czy gotowe desery.

Reply