Jak uniknąć osteoporozy?

Osteoporoza to choroba kości, spowodowana utratą ich podstawowego materiału budulcowego – wapnia. Rozwija się podstępnie przez wiele lat, nie dając objawów. Można jednak się przed nią bronić, wcielając w życie kilka poniższych rad.

 

Pomocne będzie:

–        codzienne picie mleka lub jego przetworów – jogurtów, kefiru czy maślanki, oraz jedzenie białego sera

–        przyrządzanie potraw z soi, kapusty, brokułów, botwiny i brukselki

–        zastępowanie 1-2 razy w tygodniu posiłku mięsnego daniem z nabiału, fasoli lub soi (ponieważ składniki te pomagają zwiększyć gęstość kości, gdyż zawierają substancje podobne do estrogenów – żeńskich hormonów)

–        używanie dużych ilości natki pietruszki, szczypiorku, koperku i rzeżuchy, które są źródłem wapnia

–        jedzenie tłustych ryb – śledzie, makrele, węgorze i łososie są bardzo bogate w witaminę D

–        zastępowanie słodyczy suszonymi owocami, orzechami i migdałami

–        picie soków, herbatek ziołowych i owocowych oraz zielonej herbaty

 

Ograniczyć należy:

-sól dodawaną do posiłków oraz gotowe potrawy zawierające jej duże ilości – marynaty, wędliny, wędzonki, fast foody, chipsy (ponieważ sól zwiększa wydalane z moczem ilości wapnia)

–        kawę, mocną herbatę, colę (napoje te utrudniają wchłanianie wapnia)

–        zupy w proszku, koncentraty, konserwy, gotowe desery i sery topione (zawierają dużo fosforanów – związków zwiększających wydalanie wapnia z moczem)

–        produkty o dużej zawartości tłuszczu: majonez, śmietanę, masło, smalec, tłuste sery

–        białko zwierzęce, głównie to zawarte w mięsie

Reply