Jak uniknąć osteoporozy?
Osteoporoza to choroba kości, spowodowana utratą ich podstawowego materiału budulcowego – wapnia. Rozwija się podstępnie przez wiele lat, nie dając objawów. Można jednak się przed nią bronić, wcielając w życie kilka poniższych rad.
Pomocne będzie:
– codzienne picie mleka lub jego przetworów – jogurtów, kefiru czy maślanki, oraz jedzenie białego sera
– przyrządzanie potraw z soi, kapusty, brokułów, botwiny i brukselki
– zastępowanie 1-2 razy w tygodniu posiłku mięsnego daniem z nabiału, fasoli lub soi (ponieważ składniki te pomagają zwiększyć gęstość kości, gdyż zawierają substancje podobne do estrogenów – żeńskich hormonów)
– używanie dużych ilości natki pietruszki, szczypiorku, koperku i rzeżuchy, które są źródłem wapnia
– jedzenie tłustych ryb – śledzie, makrele, węgorze i łososie są bardzo bogate w witaminę D
– zastępowanie słodyczy suszonymi owocami, orzechami i migdałami
– picie soków, herbatek ziołowych i owocowych oraz zielonej herbaty
Ograniczyć należy:
-sól dodawaną do posiłków oraz gotowe potrawy zawierające jej duże ilości – marynaty, wędliny, wędzonki, fast foody, chipsy (ponieważ sól zwiększa wydalane z moczem ilości wapnia)
– kawę, mocną herbatę, colę (napoje te utrudniają wchłanianie wapnia)
– zupy w proszku, koncentraty, konserwy, gotowe desery i sery topione (zawierają dużo fosforanów – związków zwiększających wydalanie wapnia z moczem)
– produkty o dużej zawartości tłuszczu: majonez, śmietanę, masło, smalec, tłuste sery