Oznaki nieprawidłowego odżywiania
Bardzo często osoby, które uważają, że prowadzą zdrową dietę, tak naprawdę robią to tylko pozornie, podczas gdy w rzeczywistości bardziej sobie szkodzą, niż pomagają. Ma to znaczenie nie tylko dla osób, które pragną schudnąć, a w efekcie tracą tylko na początku kilka kilogramów, ale także tych, które chcą poprawić swoje zdrowie, tymczasem ich dieta skutkuje brakiem energii i ospałością. Wpływ na to ma kilka błędów.
Monotonna dieta
Nie ma produktu żywnościowego, który dostarczałby naszemu organizmowi wszystkich wymaganych przez niego składników odżywczych, dlatego specjaliści zdrowego żywienia są zgodni co do tego, że dieta powinna być urozmaicona. Jeśli tak nie jest, osobie odżywiającej się ciągle tak samo grożą niedobory żelaza i różnego rodzaju witamin, a w efekcie – kłopoty z przemianą materii oraz ogólne osłabienie organizmu, co ma wpływ również na zmniejszenie odporności. Jeśli zatem ktoś nie chce albo na przykład nie ma czasu na testowanie nowinek kulinarnych, powinien przynajmniej starać się urozmaicić potrawy znane i lubiane. Wystarczą małe modyfikacje, na przykład zupa pomidorowa podawana na zmianę z ryżem i z makaronem.
Zbyt małe ilości przyjmowanych płynów
Skutkuje to zmniejszoną odpornością organizmu na choroby i na stres, kłopotami z nerkami i trawieniem oraz częstymi bólami głowy. Jeśli ktoś nie ma ochoty na picie dużych ilości płynów, powinien starać się przynajmniej spożywać zupy oraz soczyste owoce – pomarańcze czy grejpfruty. Trzeba przy tym pamiętać, że najlepiej jest pić małymi łykami, ponieważ wtedy organizm najłatwiej przyswaja płyn.
Fast foody zamiast normalnego posiłku
Spożywane są zwykle z braku czasu na przygotowanie domowego jedzenia. Niestety, takie dania zawierają wielkie ilości tłuszczu, przez co powodują ospałość, gdyż organizm przez długi czas jest zajęty trawieniem. Ponadto obciąża to układ krążenia i – oczywiście – sprzyja nadwadze. Ponadto spożywanie posiłków w pośpiechu może po jakimś czasie spowodować poważne problemy z żołądkiem, na przykład chorobę wrzodową.
Dieta skomponowana jedynie z warzyw i owoców
Wprawdzie na takiej diecie można nieco schudnąć, ale poza tym powoduje ona brak energii i częste bóle głowy. Jest to wynikiem niedoborów białka, witaminy B12 i żelaza. Warzywa i owoce zawierają ich śladowe albo zerowe ilości, więc może to doprowadzić nawet do anemii. Dlatego taką dietę należy wzbogacić o duże ilości warzyw strączkowych, jaja, przetwory mleczne, kasze, pieczywo pełnoziarniste i orzechy. Bardzo zdrowe są również produkty z soi, np. serek tofu.
Zbyt małe ilości tłuszczu
Pewna ilość tłuszczu jest niezbędna do tego, by organizm mógł budować tkanki, zwłaszcza układu nerwowego, przenosić witaminy A, D, E i K i wytwarzać hormony. Rezygnowanie z masła, oleju roślinnego i tłuszczu zawartego w nabiale osłabia więc serce, mięśnie i układ odpornościowy. Codziennie powinno się zatem spożywać minimum 3 łyżeczki leju lub oliwy z oliwek, dodawanego na przykład do sałatek. Dwa razy w tygodniu trzeba zjadać tłuste ryby morskie.
Jedzenie obfitych kolacji zamiast posiłków w ciągu dnia
Jeśli rano nie zostanie zjedzone śniadanie, a potem kiepski obiad, zaległości do odrobienia wieczorem zaskutkują wilczym apetytem. Taki styl odżywiania obniża poziom cukru we krwi, co skutkuje brakiem energii i ospałością, a także spowolnieniem przemiany materii, co może być powodem nadwagi. Nie można zatem wychodzić z domu bez śniadania, które pobudza organizm do funkcji metabolicznych oraz powoduje podniesienie się poziomu cukru na długi czas.
Chrupkie przekąski
Spożywane zamiast normalnego posiłku puste kalorie w postaci chipsów, ciastek, cukierków czy batoników wprawdzie podnoszą poziom cukru we krwi, co powoduje nagły przypływ energii, ale na bardzo krótko, Poza tym, że powodują nadwagę, nie zawierają żadnych substancji odżywczych ani błonnika. Dobrze jest zastąpić takie chrupkie przekąski orzechami (ale w małych ilościach), a najlepiej świeżymi, surowymi owocami i warzywami.